انواع کمپرسور پیستونی
شاید تا به حال شما عزیزان نام کمپرسور پیستونی را نشنیده باشید و ندانید که چیست و چه کابردی دارد. یکی از قدیمی ترین کمپرسورهای صنعتی، کمپرسور رفت و برگشت است که کاربردهای بسیاری دارد. این محصول، در سال های گذشته فقط در ساخت یخچال ها استفاده می شده است؛ اما، هم اکنون کاربردهای بیشتری دارد.
این محصول دارای انواع مختلفی است که هر کدام از ان ها برای ساخت وسیله ای مورد استفاده قرار می گیرند. اگر می خواهید که با انواع آن و ویژگی های آن آشنا شوید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید. ما در ادامه مقاله هر ان چه که باید در رابطه با کمپرسور پیستونی بدانید را برای شما عزیزان بیان خواهیم کرد.
کمپرسور پیستونی (رفت و برگشتی) چیست؟
همان طور که در ابتدا مقاله بیان شد، کمپرسور پیستونی محصولی است که در گذشته فقط در ساخت یخچال ها و تهویه های هوا مورد استفاده قرار می گرفته است. اما، هم اکنون د صنعت جایگاه مهمی دارد و کاربردهای آن بسیار زیاد شده است.
این محصول، همانند تلمبه باد دوچرخه عمل کرده و دارای اجزای بسیاری می باشد. لازم به ذکر است تا بدانید که کمپرسور پیستونی، نام دیگر کمپرسور پیستونی است که اغلب افراد آن را با این نام می شناسند. این محصول، توسط موتورهای الکتریکی یا موتورهای سوخت گازی، حرکت می کند.
این محصول، با حبس کردن گازهای ورودی، حجم آن را کاسته و باعث می شوند تا فشار گاز افزایش یابد. این کار، در سه مرحله اصلی انجام می شود که عبارتند از:
مرحله مکش: در این مرحله، با باز شدن سوپاپ حرکت پیستون، گاز آرام آرام وارد سیلندر می شود.
مرحله تراکم: در مرحله دوم یعنی مرحله تراکم، سوپاپ مکش کاملا بسته می شود و پیستون به سمت بالا حرکت کرده و گاز حبس شده را فشرده می کند.
مرحله تخلیه: در این مرحله، همان گونه که از نامش مشخص است، سوپاپ تخلیه شده و گاز با فشار بسیار زیادی به سمت بالا حرکت می کند. پس از تخلیه کامل، این چرخه مجدد تکرار می شود.
انواع کمپرسور پیستونی کدامند؟
به دلیل افزایش کاربرد کمپرسور پیستونی، انواع مختلفی از آن طراحی شده و به تولید رسیده است. در واقع، هر صنعتی می تواند طبق نیاز خود نوع مورد نظر را تهیه کند. برخی از مهم ترین انواع این کمپرسورها، شامل موارد زیر می باشند:
کمپرسور پیستونی تنه ای
کمپرسور تنه ای، یکی از انواع کمپرسورها است که قسمت زیری پیستون آن به کارتل متصل می باشد. این محصول، برای کمپرسورهای بدون روغن، ساخته نشده اند و اصلا مفید و مناسب نمی باشند. این کمپرسور به طور مستقیم به میل لنگ وصل شده است و رینگ های موجود در آن، کمی از نیروی حاصل از منتقل شدن شاتون به پیستون را از بین می برد.
کمپرسور پیستونی شافت هادی
در این محصول برخلاف کمپرسور تنه ای، میل لنگ به طور مستقیم به شاتون وصل نیست و برای منتقل کردن قدرت از قطعه ای به نام شافت هادی کمک می گیرد. در واقع، این شافت هادی، قطعه ای است که تمامی نیروهای افقی که از حرکت شاتون به وجود آمده اند را از بین می برد. لازم به ذکر است تا بدانید که حالت متصل شدن شافت به پیستون ثابت می باشد و همین امر سبب می شود تا به روغن کاری نیازی نداشته باشد.
کمپرسور پیستونی یک طرفه
همان طور که از نام این کمپرسور پیدا است، این محصول در هنگام متراکم کردن گازها، فقط از یک طرف برای انجام عملیات تراکم، استفاده می کند. این کمپرسور را می توان به دو صورت مستقیم و یا غیر مستقیم مورد استفاده قرار داد.
کمپرسور پیستونی دو طرفه
نوع دیگر کمپرسورهای پیستونی، کمپرسور پیستونی دو طرفه است که بر خلاف نوع یک طرفه آن، در هنگام متراکم کردن گازها از هر دو طرف استفاده می کند. لازم به ذکر است تا بدانید که در این نوع، حجم گاز در پیستون به شدت افزایش پیدا می کند و همین امر سبب استفاده از شافت هادی می گردد. سوپاپ های این نوع هم در قسمت بالایی هم در قسمت پایینی قرار دارند تا گاز بتواند هم از قسمت بالا و هم از قسمت پایین، از کمپرسور خارج شود.
مزیت ها و معایب کمپرسورهای پیستونی
هم اکنون که به طور کامل با انواع کمپرسورهای پیستونی آشنا شدید، بهتر است که با مزایا و معایب این محصول نیز به طور کامل آشنا شوید. برخی از مهم ترین مزایا و معایب استفاده از این محصول، شامل موارد زیر می باشند:
مزایای استفاده از این کمپرسورها
- این محصول کاربردهای فروانی در صنایع متعدد دارد.
- کمپرسورها از نظر ظرفیت، دارای تنوع هستند که شامل: کمپرسورهای ریز، کوچک، متوسط و بزرگ می باشند.
معایب استفاده از این کمپرسورها
- این محصول به دلیل نشتی سیلندر و پیستون، بازدهی پایینی دارد.
- این محصول به دلیل منقطع بودن اغلب قطعات دستگاه، سر و صدای بسیاری زیادی دارد.
- کمپرسورهای پیستونی، به دلیل پیچیدگی های بسیار، هزینه نگهداری بالایی دارند.
- این محصول فضای زیادی را اشغال کرده و وزن زیادی دارد.
- اگر مقدار کمی آب و یا هر مایع دیگری بتواند وارد محفظه های سیلندر این محصول شود، پیستون ها و بدنه سیلندر، دچار آسیب جدی خواهند شد. بنابراین، می توان گفت که یکی از بزرگ ترین عیب های آن، حساسیت بسیار بالای آن رد برابر آب و یا مایعات است.
اجزای کمپرسور پیستونی
کمپرسورهای پیستونی، از اجزای مختلفی تشکیل شده اند و پیچیدگی زیادی دارند. هر یک از اجزای این محصول، وظیفه دارند تا کاری را انجام دهند. اگر بنا به هر دلیلی، یک قطعه نتواند در زمان مشخص کار خود را به درستی انجام دهد، این محصول به طور کامل نمی تواند کار خود را ادامه دهد. به همین دلیل، شناخت تمامی اجزای آن امری ضروری می باشد. اجزای مهم کمپرسور پیستونی شامل دو بخش مستقیم و غیر مستقیم می باشند که این اجزا، خود دارای قطعاتی هستند که عبارتند از:
اجزا مستقیم
سیلندر: یک استوانه خالی است که پیستون ها و سوپاپ ها در آن تعبیه می شوند. سیلندر، در بخش نهایی میل لنگ قرار داده شده است و مرحله تراکم در این قسمت انجام می شود.
سوپاپ: در بخش نهایی سیلندر، سوپاپ ها قرار داده می شوند که کار مکش و تخلیه گاز را انجام می دهند. این سوپاپ ها یک طرفه هستند و تمامی حرکت های آن ها با پیستون ها یکسان و هماهنگ می باشند.
محفظه میل لنگ: محفظه ای است که قطعات مختلفی همچون: میل لنگ، شاتون، یاتاقان های میلن لنگ و …. در آن قرار دارند. این محفظه، باید در برابر هوا و روغن عایق کاری شده باشد و جنس محکمی داشته باشد. علاوه بر این، محفظه میل لنگ باید در برابر شرایط محیطی و فشارهای ایجاد شده مقاومت و تحمل داشته باشند.
رینگ پیستون: یکی دیگر از اجزای ثابت کمپرسورهای پیستونی، رینگ پیستون است که برای بسته شدن و محکم شدن پیستون در درون سیلندر مورد استفاده قرار می گیرد. تغییرات دمایی که به دلیل انبساط و انقباض شدید در درون سیلندر و پیستون ایجاد می شوند، توسط این قطعه از بین می روند.
یاتاقان ها: یاتاقان ها دارای دو بخش چرخشی و لغزشی هستند که تحمل بارهای سنگینی را دارا می باشند.
اجزا غیر مستقیم ( متحرک )
پیستون: این قطعه از یک سمت در درون سیلندر و از یک سمت در درون شاتون قرار می گیرد. در واقع، پیستون با کمک حلقه های مخصوصی، در داخل سیلندر قرار می گیرد و وظیفه دارد تا گازها را فشرده کند.
میل پیستون: هنگامی که شاتون نتواند به طور مستقیم به پیستون متصل شود، از میل پیستون استفاده می شود. در واقع، این قطعه از یک سمت به پیستون و از سمت دیگر به کراس هد متصل می شود.
شاتون: یکی دیگر از اجزای مستقیم کمپرسورهای پیستونی، شاتون می باشد که قطعه ای کوتاه است که به میل لنگ و کراس هد متصل شده است. بر روی شاتون سوراخ های ریزی تعبیه می شوند که از طریق آن ها عمل روغن کاری انجام شود.
نکات مهم نگهداری کمپرسور پیستونی
افراد برای نگهداری و افزایش طول عمر این محصول، باید نکاتی را دانسته و آن ها را رعایت نمایند. برخی از مهم ترین نکات ایمنی مربوط به این کمپرسورها، شامل موارد زیر می باشند:
- میزان روغن داخل کمپرسور باید به طور مداوم بررسی گردد.
- کارکرد صحیح شیر تخلیه آب و روغن کمپرسور باید بررسی شده و اطمینان حاصل شود.
- فیلتر هوا باید به طور مداوم چک شده و از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل شود.
- المنت فیلتر روغن کمپرسور باید چک شده و در صورت نیاز تعویض شود.
- کمپرسور باید همیشه تمیز نگهداری شود.
- تمامی قطعات یدکی مصرفی باید قبل از خراب شدن تعویض شوند.
خلاصه مطلب
ما در این مقاله سعی داشتیم تا شما عزیزان را به طور کامل و مفصل با انواع و اجزای کمپرسورهای پیستونی آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که برای افزایش طول عمر و ماندگاری این محصول، باید به طور مداوم آن را بررسی و چک نمایید.
در صورت نیاز، باید قطعات آن را با کمک افرادی متخصص تعویض کنید. اگر در این زمینه سوال و ابهامی دارید و یا به کمکی احتیاج دارید، با همکاران ما ارتباط برقرار نمایید.
شرکت فرافن هوا تولید کننده انواع کمپرسور ها شامل کمپرسور های پیستونی ، کمپرسور اسکرو ، کمپرسور روغنی و… می باشد که با توجه به تجربه و تخصص در زمینه تولید انواع کمپرسور ها ، می توانید از مشاوره قبل از خرید این شرکت بهره مند شده و بهترین انتخاب را داشته باشید.